10 megosztás

A migrációra jóval több figyelmet kellene fordítania Európának – Kormányzati tájékoztatás

Egész Európa érdeke, hogy a védvonalat délebbre tolják.

A mindannyiunkat gyötrő magas energiaárak és a szankciók problémája mellett a migrációra nem irányul elegendő figyelem, pedig ez legalább olyan fontos kérdés, mint a másik kettő, hangoztatta Orbán Viktor kormányfő az osztrák kancellárral és a szerb elnökkel egyeztetve.

Három olyan ország vezetője találkozott, amelyet a lehető legsúlyosabban érint a migráció kérdésköre, “mind a hárman szenvedünk az illegális migrációtól” – tette hozzá.

Magyarország azért kezdeményezte ezt az összejövetelt, “mert mi vagyunk a legspeciálisabb helyzetben”, ugyanis két irányból van migrációs probléma. Az orosz-ukrán háború következtében több mint egymillió menekült érkezett keleti irányból Ukrajna felől, miközben a határ déli irányból is “folyamatos ostrom alatt áll” – mondta.

Kiemelte: az Európába vezető migrációs útvonalak közül a legsúlyosabban érintett a nyugat-balkáni.

Ráadásul az is nehézséget okoz, hogy “az illegális migráció és az embercsempészek aktivitása szintet lépett”, már éles fegyvereket is használnak egymás közötti konfliktusokban és a határőrök ellen is – közölte.

Ez a három ország szerinte nemcsak a saját határait védi, hanem egész Európát. Magyarország teljesíti a schengeni tagságból fakadó kötelezettségeket, de az lenne az érdeke és egész Európa érdeke is, hogy a védvonalat minél délebbre tolják. Most az elsődleges védvonal a szerb-magyar határ, és mindenkinek az az érdeke, hogy ez délebbre kerüljön.

Orbán Viktor kérdésre reagálva úgy vélte: először minél délebbre kell tolni azt a védelmi vonalat, amelyen nem lehet átjutni, és ezt lépésről lépésre kell megtenni. Másodszor, akik illegálisan vannak az országaikban, azokat vissza kell vinni oda, ahonnan jöttek, harmadszor pedig, hot spotot, azaz menekültkörzetet kell létrehozni az Európai Unió területén kívül, hogy menedékkérelmet csak és kizárólag ott lehessen benyújtani – sorolta.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás