10 megosztás

Időugrás

Egy időben, amikor még kevés volt az internet, azaz valamikor a 90-es években, sokat néztem tv-t.

Ekkor még nem létezett a letöltés se tartalmilag, se műszakilag. Egyszerűen olyan lassú volt a net, hogy megoldhatatlan volt bármi nagy anyag fel- és letöltése.

Én 1992 óta használom a netet, azaz még a világháló létrejötte – 1995 – előtt óta. Tehát végigéltem a leglassabb adatátviteltől mindent a szélessávig. Ma az otthoni nethozzáféresemmel 1 GB letöltése kb. 5-szer gyorsabban megy, mint 25-30 éve 1 MB letöltése, azaz kb. 5000-szeres a növekedés.

Szóval volt akkor videókölcsönző, meg persze a tv-sugárzás. Ha egy film nem volt népszerű, akkor ahhoz nem lehetett sehogy se hozzáférni.

Az ember nézett pl. sorozatokat tv-ben, számtalan reklámszünettel. Kellemetlen volt, de más nem volt.

Párszor megesett velem: elalszom a reklám alatt, majd a reklám végén nem ébredek fel. S mire felébredek, már egy másik film megy.

Ilyenkor először megpróbáltam mindig értelmezni a cselekményt. Hosszú percek kellettek rájönni, ez nem ugyanaz a film. Különösen vicces volt, amikor még álmodtam is közben, így már 3 eseményvonal keveredett.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás