10 megosztás

Irányváltás kell az európai politikában – Kormányközlemény

Küzdenünk kell az olajra kivetett szankciók ellen.

Amikor a brüsszeli szankciópolitikáról folyó nemzeti konzultációról beszélünk, természetesen nem feledkezhetünk meg az olajszankciókról sem, fogalmazott Kovács Zoltán.

– Hosszú ideig a háború kitörése után arról volt szó, hogy az energiát illetően nem vezetünk be, nem akarnak bevezetni szankciókat. Majd júniusban hirtelen minden megváltozott, és Brüsszel kierőltetett egy döntést az orosz kőolaj, illetve olajszármazékok tiltásáról, szankciójáról – vázolta fel a nemzetközi kormányszóvivő.

– Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy az energiára kivetett bármilyen szankció mind a magyar, mind az európai gazdaság esetében egy arra ledobott atombombával lenne egyenértékű. Hiszen csak Magyarország esetében, amelynek nincsenek tengeri kikötői, és csak vezetéken érkezhet ide gáz és kőolaj is, nyilvánvaló, hogy egy ilyen átállás csakis hosszú évek és sok százmilliárd forint befektetése után lenne megvalósítható – hangsúlyozta Kovács Zoltán.

– Ezért hosszú küzdelem és kemény harcok után a miniszterelnöknek sikerült mentességet elérnie az orosz kőolajra kivetett szankciókat illetően. Mára már látjuk, hogy ezek a szankciók Európának sokkal jobban fájnak, mint Oroszországnak, hiszen Oroszország bevételei még nőttek is, miközben Európában elszabadultak az energiaárak, és elszabadult az infláció.

– Irányváltásra van szükség az európai politikában. A szankciókat illetően teljesen egyértelmű, hogy az energetikai szankciók tönkreteszik az európai gazdaságot. Ha kellően sokan állunk ki emellett, és elmondjuk a véleményünket, sikerülni fog megváltoztatni ezeket a döntéseket – vélekedett Kovács Zoltán.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás