10 megosztás

Csítitás és hergelés

Teljesen pártatlanul nézve a dolgokat, a magyar “baloldal” és “jobboldal” között a fő eltérés a látóhatár különbözősége: a baloldal mindig csak az orráig lát, míg a jobboldal legalább az utca másik oldaláig. Az ok persze mélyen van: a liberalizmus fő szempontja az azonnali profit.

Ennek fő következménye a türelmetlenség a baloldalon, s a viszonylagos türelmesség a jobboldalon. A baloldal egyszerűen képtelen várni, mindent azonnal akar, s ezen akkor se képes változtatni, ha ezzel saját esélyeit rontja.

A legjobban ez most ismét kiviláglott a pedagóguskövetelésekkel kapcsolatban. De ugyanez volt a “rabszolgatörvény”, meg előtte az internetadó ügye.

Mindegyik ügyet éppen a baloldal rontotta el, azzal hogy azonnal rájuk szállt, ezzel alapból csökkentve a tiltakozás társadalmi támogatottségát.

A jellemző menet: elindul valamilyen, jellemzően pártfüggetlen tiltakozás, erre azonnal rávetődnek a ballib politikusok és megmondóemberek, amire a Fidesz ügye nyertes is lesz azonnal, hiszen már mindenki ballib politikai akciónak látja az egészet, a ballibek pedig népszerűtlenebbek a Fidesznél.

Az internadós ügy kifejezetten vicces volt: amikor Orbánék visszavonták a tervet, a fellelkesedett ballib megmondók tovább akartak tüntetni, kb. “Zorbán hazudik, mégse vonja vissza” jelszóval. Persze ezzel csak még nagyobbat buktak, a korábban 25-30 ezres tüntetésből kb. 200-300 fős “gigatünti” lett.

A ballib logika szerint ha egy tüntetés miatt nem bukik meg másnap Zorbán, akkor az nem jó tüntetés. Feszíteni kell a húrt, hergelni, elmenni a végsőkig. Ami mindig a bukáshoz vezet.

2006 a példa az ellenkezőre. A Gyurcsány hazugságbeszéde miatti tüntetések esetében a Fidesz rászállt ugyan az eseményre, de éppen azért, hogy a radikálisokat leszerelje, csitítsa az egészet, a lassan pár hét alatt le is csengett az egész.

A ballibek megkönnyebbültek, mintha Orbán megoldotta volna a problémát. Pedig Orbán egyszerűen jobb hadvezér: tudta, az ellenség most elmenekülhet, ha bukik, majd újraszervezi magát, míg ha marad a csatatéren, csata nélkül, lassan lebontja saját magát, erre időt kell tehát adni neki. S ma már közhelyes igazság: ha Gyurcsány bukott volna 2006-ban, sose lett volna kétharmada a Fidesznek.

Csodálkozom, hogy ezt a ballib bábmesterek nem tudják. Hogy a tüntetések célja sose a kormánybuktatás, hanem a közhangulat áthangolása.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás