10 megosztás

Meg kell felezni az inflációt a jövő év végére – Kormányzati tájékoztatás

Fontos lehetőség a nemzeti konzultáció.

Tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán fél között Orbán Viktor miniszterelnök a közrádióban.

A kormányfő szerint amíg a háború tart, és a nyugat szankciókkal válaszol rá, sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkenni. Brüsszelben a szankciókat “elszúrták”, azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak.

A végső megoldást a magas energiaárakkal szemben az jelentené, ha az Európai Unió elállna a szankciós politikától.

Az Oroszország elleni szankciókat nem demokratikus módon vezették be, az a brüsszeli bürokraták és az európai elit döntése volt. Ezért számít, hogy mit gondolnak az emberek.

Magyarországon rendszeresen megkérdezik, a döntésekbe is bevonják az embereket “a legnehezebb európai kérdésekben”, legyen szó a migrációról, a koronavírus-járvány kezeléséről vagy a jelenlegi szankciókról, érvelt a nemzeti konzultáció mellett a miniszterelnök.

Az infláció legalább megfelezésére kérte jövő év végére a jegybankelnököt és utasította a pénzügyminisztert a miniszterelnök. Hozzátette: a jelenlegi kormánynak van gyakorlata a pénzromlás kezelésében, hiszen 1998-ban is 10-15 százalékos inflációt örököltek. S mivel a pénzromlás a családokat tartalékaik felélésére kényszeríti, az ellene való küzdelem “egy családvédelmi intézkedéssorozat” Orbán Viktor szerint.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás