10 megosztás

Ideje feléleszteni magunkban a katonaszellemet – Tudatta a kormány

Esküt tettek az önkéntes katonák.

Nekünk ütőképes, a békét garantálni tudó, elrettentő erejű hadsereg kell, mert akinek nem lesz ereje, annak nem lesz igaza sem – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az önkéntes katonai szolgálatot vállalók eskütételén, valamint a Lynx harcjárművek átadásán. alkalmából tartott ünnepségen tartott beszédében kiemelte: az a nép, amely nem képes erre, “a jövőben bizonyosan elbukik majd”. Vannak olyan nemzetek, amelyek már megkezdték a felkészülést, és “mi sem maradhatunk le ebben” – jelentette ki Orbán Viktor.

Hangsúlyozta: “nem dughatjuk strucc módjára homokba a fejünket”, és ha így megy tovább, a szankciók megrendítik Európát, ráadásul úgy tűnik, elhúzódó háborúra kell berendezkedni.

A miniszterelnök kifejtette: most esküt tett közel 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló fiatal, ami önmagában elég ok az örömre, bár kellene még néhány ilyen zászlóalj. De emellett most lépnek szolgálatba a Lynx harcjárművek is, így a haderőfejlesztés egyik fontos mérföldkövét is megünnepelhetik – mutatott rá. A hadiipart is Magyarországra hozzák, és már több lépést is tettek a hadiipar fejlesztésére.

Az eskütételen kiállították a LYNX harcjárművet, melyből a Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint 2023-ig 46-ot szállít a cég, azután 2029-ig 172-t, amelyeket már Magyarországon gyártanak. A LYNX felszereléséhez tartozik többek között gépágyú és páncéltörő rakéta.

Az önkéntes katonai szolgálatot vállalók féléves, egyszer fél évvel meghosszabbítható kiképzést kapnak. Ez idő alatt illetményben és különféle kedvezményekben részesülnek, továbbá a felsőoktatási felvételihez is többletpontot kaphatnak. A kiképzések országszerte 17 helyszínen zajlanak, szombaton a Petőfi laktanyában csaknem 250 önkéntes katonai szolgálatot vállaló tett esküt.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás