10 megosztás

Kamatstop a vállalkozások védelmére – Adta hírül a kormány

Újabb intézkedések a szankciós infláció leküzdésére.

Fel kívánunk lépni a szankciós infláció ellen, ezért döntöttünk arról, hogy a kamatstopot kiterjesztjük a kis- és közepes vállalkozások hiteleire, meghosszabbítjuk a Széchenyi kártya hitelprogramot és gyármentő programot is hirdetünk.

November 15-től vezetik be a kamatstopot a kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A június 28-i szintre viszik vissza a kamatokat visszamenőleg is, és jövő júliusig lesz életben a kamatstop.

 

Június 28-án 7,77 százalék volt a bankközi kamatláb, ma ez 16,69 százalék, de visszakerül a június 28-i szintre. A kkv-k esetében körülbelül 60 százaléka a hitelállománynak támogatott hitel, de 40-45 százalék változó kamatozású hitel, közel 60 ezer kkv érintett.

A Széchenyi kártya kamata január 1-jéig 3,5 százalék, utána 5 százalékra emelkedik, az érintett termékek körét pedig szűkítették, áramvonalasították.

Elkezdünk gondolkodni azon is, hogy a bankadót ne csak fiskális eszközként használjuk, hanem gazdasági ösztönzőként is, és a bankadó részévé tegyük a hitelezési aktivitási kérdéskört. Tehát aki hitelez, kevesebb bankadót fizet, aki pedig nem, többet fizet.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás