10 megosztás

Kit kell jobban gyűlölni?

Minden zárt eszme, mely ráadásul szektaszerűen működik, kötelezően gyűlöl valakit.

Eleve minél zártabb valami, annál fontosabb a gyűlölet. Nem pusztán ellenérzés – mert ez minden szervezett eszmére igaz -, hanem az éles, izzó utálat.

S a dolog sajátossága: minél közelebbi az ellenség eszméje, annál jobban kell gyűlölni őt.

Ez pl. a Kádár-rendszerben is kiválóan megfigyelhető volt. A későkádári rendszerben pl. már szabadon kaphatók voltak nagyobb újságosoknál a nyugati fősodrú, azaz progresszív-liberális és konzervatív-liberális sajtótermékek, míg a szovjet vonaltól eltérő nyugati kommunista lapok meg nem. Az előbbi ugyanaz eleve ellenség volt, könnyedén meg volt magyarázható, nem volt vele különösebb gond, míg az utóbbi komoly problémát jelentett, hiszen egyszerre marxista és nem szereti a marxista rendet.

Ugyanez szerzőkkel is. A végén már simán kiadták a nyíltan marxistaellenes szerzőket, míg a másképp marxistákat nem lehetett kiadni semmiképpen.

Pontosan ez a magyarázata annak a jelenségnek, hogy a ballib törzstábor fő ellensége még Zorbánnál is nagyobb mértékben azok az emberek, akik ellenzik ugyan az orbáni rendszert, de közben ellenzik a ballib alapgondolatokat is.

Amikor a budapesti választáson elindult Puzsér, nagyobb gyűlöletet kapott a ballibektől, mint Tarlós. Ma már Puzsér igyekszik ballib-konformabb hangnemet megütni, ezért ez csökkent.

Ma az ősellenség Schiffer. Az ő esetében súlyosbító tényező, hogy egyrészt hibátlan balos pedigréje van származásilag, másrészt zsidó – s képes mindezek ellenére nem ballib lenni! Ez akkora botrány ballib szemel nézve, hogy nem lehet rá szavakat találni.

A napokban ballib kommenteket olvastam Schifferről, tulajdonképpen a “büdös zsidó” kommentet leszámítva minden létező sértés megvan, a büdöszsidózás is csak azért nem, mert ez szent tabu arraféle (ballib körökben csak oroszozni, románozni, cigányozni szabad). A kedvenc kommentjeim:

  • “Hányadék alak, hozzá képest a Bayer Zsóti rendes ember”,
  • “Degenerált fasiszta féreg”,
  • “Tetves putyinista patkány”,
  • “Fidesz által legyártott műellenzéki”,
  • “Ugyanolyan pincsije Orbánnak, mint Orbán Putyinnak”,
  • “Húsosbödönhöz húzó, szégyentelen, gátlástalan politikai hulla”,
  • “Családilag frusztrált, nyugatgyűlölő Fidesz-troll”,
  • “Schiffer! Mi itten nagyon utálunk téged! Jobb ha tőlem tudod. Áruló!”.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás