10 megosztás

Ragaszkodunk a nyugdíjak értékének megőrzéséhez – Kormányhír

Biztosan lesz még nyugdíjemelés.

Fontos cél 2010 óta a nyugdíjak értékének megőrzése és növelése, amelyet jövőre is folytatunk – jelentette ki Varga Mihály pénzügyminiszter az Idősek Tanácsa őszi ülésén. Jelezte, a kormány számára egyértelmű volt, hogy olyan gazdaságpolitikára van szükség, amely egyszerre fókuszál a családokra és a piaci szereplőkre, hiszen bevételek nélkül nem tudnak költeni a fontos célokra. Ezért 2010-ben először megerősítették a vállalkozásokat, aminek hatására a költségvetés lábra állt, csökkent a hiány és az államadósság mértéke

Mindennek köszönhetően 2010-hez képest a nyugdíjak átlagos összege 70 százalékkal, a vásárlóereje 20 százalékkal nőtt, a tervezettnél gyorsabban tudtuk visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat is, és 2017 óta idén már negyedik alkalommal fizetünk nyugdíjprémiumot is.

A háború és a szankciók hatására előállt helyzet jelentősen befolyásolja a gazdálkodást, ugyanakkor vannak célok, amelyeket nem szabad feladni. Továbbra is ragaszkodunk a nyugdíjak értékének megőrzéséhez, ezért idén három lépcsőben 14 százalékkal emeltük a nyugdíjakat.

Az idősügyet is családi ügynek tekintjük, továbbra is mindent megteszünk azért, hogy az időskor mind társadalmi, mind családi környezetben tartalmasan megélt időszak lehessen. Nemcsak az idősek anyagi megbecsülése fontos, hanem az irántuk érzett általános tisztelet erősítése is, mert az idősek tapasztalata és tudása nélkülözhetetlen.

2023 nem lesz könnyű év, magasabb infláció és a gazdaság lassulása várható, ezért a kormánynak is újra kell terveznie a jövő évet. Év végén áttervezzük a 2023-as költségvetést, így a nyugdíjemelés mértékéről decemberben lehet majd beszámolni, de emelés biztosan lesz – szögezte le végül Varga Mihály.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás