10 megosztás

Brazil választások

Az egy héttel ezelőtti brazil választások kapcsán jól látható: az ottani helyzet értelmezhetetlen mind a magyar baloldal, mind a magyar jobboldal számára.

Alapvetően nem csak Brazíliára, de egész Latin-Amerikára igaz: a baloldal nacionalista, míg a kifejezetten kommunisták is, míg a jobboldal meg jellemzően az USA talpnyalója.

Plusz Brazíliában van egy sajátos vallási kérdés is: a katolikusok jellemzően balosok, míg a protestánsok jobbosok.

Ennek az is a következménye, hogy a baloldal progresszívista ugyan, de mérsékelten.

Mondjuk magyar párhuzammal azt mondanám: a brazil baloldal az kb. olyan, mint az eredeti LMP volt Magyarországon még Schiffer alatt: azaz hazafias, antikapitalista, mérsékelten progresszívista. A ballib öröm tehát alaptalan, a brazil baloldal nagyon messze van tőlük.

A brazil jobboldalra nemigen van magyar párhuzam, mert az meg olyan mint a Fidesz és a ballibek sajátos keveréke: ötvözi a Fidesz antiprogresszívizmusát és nacionalizmusát a ballibek ultraliberális és globalista gazdaságpolitikájával.

Azt hiszem világos miért nem voltam soha Bolsonaro-drukker.

 

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás