10 megosztás

A friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjesztjük az árstopot – Kormányzati tájékoztatás

A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

A kormány úgy döntött, hogy a friss tojásra és az étkezési burgonyára is kiterjeszti az árstopot az év végéig – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón, Budapesten.

A legnagyobb probléma, amivel a magyar gazdaság küzd, továbbra is a szankciós infláció. Az energiaárak emelkedése megjelenik az élelmiszerárak növekedésében is.

A kormány határozott szándéka, hogy a jövő év végére a jelenlegi felére szorítsa le az inflációt. Azért tartjuk fenn a rezsicsökkentett árakat az átlagfogyasztásig, a benzinárstopot a lakossági fogyasztók részére, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára a kamatstopot, mert ezek is mérséklik az inflációt.

Ugyanezért döntöttünk bizonyos élelmiszerek esetében az árstopról és most arról, hogy azt kiterjesztjük a burgonyára és a friss tojásra is.

A döntés szerint december 31-ig a két termék esetében a bruttó kiskereskedelmi ár a kereskedő által 2022. szeptember 30-án alkalmazott bruttó kiskereskedelmi árnál nem lehet magasabb. A piacokra nem vonatkozik a szabályozás.

Az intézkedés a tojásnál 25, burgonyánál 10 százalékkal csökkenti az árat és összességében 0,1-0,2 százalékkal az inflációt.

Forrás: Kormány.hu

A cikk szerzőjéról:

f Facebook
10 megosztás