10 megosztás

Csúszós lejtő

A csúszós lejtő érv alapvetően egy érvelési hiba. Viszont nem minden esetben.

A szépségversenyek tipikus példa.

Úgy kezdődött, hogy elhízott és elhanyagolt kinézetű nők kezdtek díjakat nyerni. Aztán jöttek a nyomorékok, féllábúak, kéznélküliek, Dawn-kórosok, mindenféle torzszülöttek. Majd lettek nyertesek férfiből nővé átoperáltak. Ma már eljutottunk oda, hogy szimplán magukat nőnek mondó, nem átoperált ronda férfiak is nyerhetnek.

Egyelőre csak egy helyi amerikai versenyen, de hamarosan magasabb szinten is.

Szerintem a következő lépés: háziállatok is indulnak, akikről gazdájuk azt mondja, emberek az illető állatok. Aztán majd tárgyak is. Végülis miért ne vehetne részt egy tárgy a szépségkirálynő-választáson? Miért rekesztenénk ki őket?

Szóval, ha jól számolom, 2030 körül a leghaladóbb nyugati országok szépségversenyein egy vécékefe fog nyerni, a másik két dobogós helyen pedig egy hímnemű tengerimalac és egy mikrohullámú sütő osztoznak majd. S gyűlöletbeszédnek fog minősülni, ha mondjuk egy női ruhába bújt férfi megjegyzi, ez így mégse normális.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás