10 megosztás

Bolgár kultúrsokk Magyarországon

Amikor magyarok Bulgáriába költöznek, előzetes tudás nélkül, jellemzően csak annyit tudnak, hogy furcsa “orosz” betűk vannak, meg “fordítva” bólogatnak az emberek. Sok ilyesmit megírtam már.

De a jelenség fordítva is létezik, általános visszajelzésekből leszűrve a 8 leggyakoribb említés:

egy – A nemköszönés. A magyarok nem köszönnek egymásnak, ha nem ismerik egymást.

kettő – A ballagás jelentéktelensége. Magyarországon ez amolyan diákdolog, nem életreszóló esemény, ellentétben Bulgáriával, ahol a ballagás az esküvővel vetekedő családi esemény.

három – Az állami ünnepek idegensége. Magyarországon az állami ünnepek külső események, senki se ünnepli őket a hivatalos ünneplésen kívül. A helyzetet nem ismerő bolgár ráköszöntött egy magyar ismerősére, hogy “boldog augusztus 20-át!”, mire az döbbenten visszanézett, s nem mondott semmit. Szóval a bolgároknak el kell mondani: a magyarok csak születés- és névnapon, meg vallási ünnepeken köszöntik egymást, nemzeti ünnepeken sose.

négy – Tegeződés. Alapból tegeződnek a magyarok pl. oktatási intézményben és munkahelyen. Bulgáriában ehhez jellemzően kell valamilyen minimális ismertség.

öt – A tatárbifsztek. A bolgár ész számára a “nyers hús” abszolút tabu.

hat – Mértékegységek. Lásd deciliter és dekagram. Az átlagbolgár nem is érti őket, s aki érti is, az se használná soha. Különösen sajátosnak hat a “deci” és “deka” rövidített alak.

hét – A borravaló. A borravaló Magyarországon – bolgár szemmel – egy pandémia, teljesen eluralt mindent, aki nem ad, az is kifejezetten szégyelli ezt. Bolgár szemmel szemtelenségnek tűnik, hogy elvárják a borravalót, már a “mennyiből adjak vissza?” kérdés is nevetségesnek hat.

nyolc – Szinkron. Nagyon nehéz Magyarországon moziban filmet eredeti hanggal nézni. Bolgár szemmel a szinkron nevetséges, s elrontja az eredeti filmet.

S plusz egy, ami eszembe jutott: a közösköltség. Bulgáriában a háztömbökben filléres tétel a közösköltség, pl. itt ahol most lakom, ez 10 leva, ami 2000 Ft. Magyarországon viszont ez több ezres tétel, sokszor 10-20-30 ezer is lehet. Amikor Budapesten a VII. kerületben laktam, a nyári rezsiköltségem több mint fele a közösköltség volt. A Magyarországra költöző bolgárok rendszesen megdöbbennek a magyar típusú ilyen költségeken. A bolgár szokás szerint nincs tartalékképzés, na és persze lakáskezelő cégek se léteznek, s eleve minimális a költés a közös részekre.

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás