10 megosztás

A háziállat

A háziállatok alapvetően 3 típusba oszthatók: munkaállatok, haszonállatok, társállatok.

A munkaállat célja valamely feladat elvégzése. Tipikusan ilyen a ló. Szállításra van. Lehetséges a haszonállatként használat is (lásd lóhús), de ez másodlagos, ahogy társ is lehet (ember kedvenc lova), de ez is kiegészítő funkció.

A haszonállat egyértelműen megevés célra van, tipikusan a disznó. Itt a legritkább a másként való használat.

A társállat tipikusan a kutya és a macska. Jellemzően – eredetileg – munkafunkciója is van, de ez kiegészítő.

Jellemző, hogy egy adott kultúrában minden állatnak van egyértelmű szerepe. Mondjuk a tengerimalac Európában egyértelműen társállat, míg Dél-Amerikában egyértelműen haszonállat. Az Inka Birodalom idejében ínyencségnek számított, s volt inka területen máig népszerű étel, vannak utcai árusok, akik sütve árulják, fogyasztásra készen.

A legritkább jelenség, hogy egy adott állat szerepe sokrétű egy adott kultúrán belül. Ilyen voltak aztékok: a kutyát tartották munkaállatként, őrzésre (különösen a csivava fajtát, mert rendkívül kicsi, így a tolvajjelölt nem észleli messziről a házőrzöt), használták a húsa miatt is, léteztek kutyahízlaldák, de sok ember meg társként tartotta őket, pont ahogy ezt manapság szokás.

A festmény a cuscói (Peru) katedrálisban, amin az európai turisták rendszeresen megdöbbennek:

Share this:

Related

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás