10 megosztás

Slava Szlava

Megosztás:

Érdekes jelenség. A magyar interneten 99 %-ban angol átírással szerepel a Слава Україні! ukrán náci köszöntés, a magyar átírás ritka, s akkor is jellemzően hibás.

Vajon ennek az oka lelki? Azaz a nyugatosság része a köszöntés papagájkodása, ezért fejlett angolul kell leírni, nem mucsai magyarul?

Egyébként ha a bevett ukrán-magyar átírást használnánk, akkor az átírás Szlava Ukrajinyi! lenne.

A cirill ábécék nem teljesen azonosak ugyanis. Az oroszból hiányzó ukrán ї betű hangértéke „ji”. Az ukrán „і” betű pedig az orosz „и” betű szerepével azonos, azaz a megelőző mássalhangzót lágyítja (persze ez nyelvészetileg marhaság, legalábbis erős pontatlanság, de most hétköznapi szavakkal írom le a helyzetet). Szóval az „н” betűből „ny” lesz a következő „і” miatt.

A cikk szerzőjéról:

Marinov Iván

A szerző bölcsész, író, műfordító, többnyelvű tolmács, civil újságíró. 1993 óta aktívan jelen van a magyar internetes civil újságírói életben. Önmeghatározása szerint: "szabadidejében populista közíró és mélyelemző". Több internetes lap alapítója, társalapítója. A Hírújság.hu mellett alapítója, főszerkesztője és állandó szerzője a Bircahang.org társadalmi illetve közéleti kérdésekkel foglalkozó portálnak.

f Facebook
10 megosztás